Collectief pensioen

Een pensioen collectief is een pensioen wat de werkgever aanbiedt aan zijn/haar werknemers. Zo zijn er veel verschillende vormen van een collectief pensioen. Allerlei zaken zoals leeftijd, wel of niet meebetalen aan de premie, pensioenleeftijd etc. zijn allemaal van belang bij het vormen van een pensioenregeling.

Voor- en nadelen collectief pensioen

We zetten voor u alle voor-en nadelen van een collectieve pensioenregeling op een rijtje. Te beginnen met de voordelen:

  • De werkgever en de fiscus betalen mee aan uw pensioen. Bij het zelfde pensioen zet een 'zelfspaarder' ongeveer drie keer zoveel opzij, voor het zelfde pensioen. Dit komt doordat de werkgever en de fiscus ook een bijdrage leveren voor het pensioen. De pensioenregeling is namelijk aftrekbaar van de belasting.
  • Het lijkt dat het beter is om zelf voor een pensioen te zorgen, maar schijn bedreigt. In eerste instantie lijkt de totale inleg lager en de pensioenuitkering hoger. Maar een collectief pensioen is voorzien van vele extra's zoals nabestaandenpensioen én dekking bij arbeidsongeschiktheid, dit is een groot voordeel van het collectief pensioen.
  • Het pensioen stijgt mee met de gemiddelde loonontwikkeling. Echter is dit geen garantie, want mede door de crisis zijn velen pensioenen niet gestegen.

De nadelen aan het collectief pensioen zijn als volgt:

  • Bij een collectief pensioen heb je niet de mogelijkheid om telkens van pensioenregeling te wisselen. Dit kan wel als je 'zelfspaarder' bent, hierdoor kun je een hoger rendement halen.
  • Je betaald verplicht aan anderen, oudere of arbeidsongeschikte collega's die thuis zitten worden betaald door jongere, nog werkende collega's.
  • Een pensioen collectief behoort mee te stijgen met de inflatie. Tot een aantal jaar geleden was dit ook normaal, maar de collectieve pensioenfondsen moeten te veel risico nemen. Hierdoor indexeren ze niet meer en dreigt er zelfs gekort te worden op de pensioen. Als 'zelfspaarder' stijgt je pensioen niet mee, maar wordt het ook niet gekort.

Kortom alles bij elkaar opgeteld, heeft het collectief pensioen toch beperkte kosten en daarbij biedt een collectieve pensioenregeling ook nog mooie extra's zoals het nabestaande pensioen, arbeidsongeschiktheidsdekking. Dus alles bij elkaar, toch liever een collectief pensioen.

Op zoek naar een collectief pensioen voor uw werknemers? Maar €500 betalen voor uw pensioenadvies? Vul het contactformulier in voor meer informatie.